A NAIK SZBKI 2015. évjáratú Badacsonyi Szürkebarát borát értékelték legmagasabb pontszámmal a Veszprém Megyei Borok Versenyén
2018. április 12., csütörtök, 12:59

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete 21. alkalommal hirdette meg a Veszprém Megyei Borok Versenyét.

A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, immáron sokadik alkalommal adott otthont a 2018. március 22-én megtartott rendezvénynek, amelyen a megye bortermelői és pezsgőgyártói kerültek megmérettetésre. A versenyre a Veszprém megyében termett szőlőből készült palackozott vagy palackozásra szánt borokkal, illetve pezsgőkkel lehetett nevezni.

A borverseny megnyitójában a NAK részéről Dr. Radovits Tibor a NAK megyei szervezetének tiszteletbeli elnöke köszöntötte a jelenlévőket és a bírálóknak eredményes munkát kívánva megnyitotta a borversenyt.

A verseny szakmai elnöke hagyományosan Dr. Kállay Miklós emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke volt. A nevezett bortételeket szakértőkből, helyi borászokból álló bizottságok 100 pontos bírálati módszerrel értékelték.

A versenyre 224 bortételt neveztek, amely összesen 68 termelőtől érkezett be. A borokat hét bírálóbizottságból álló zsűri értékelte. A bírálók öt pincészetnek összesen hat nagy arany minősítést ítéltek oda, amelyekből négy a Badacsonyi, kettő a Balatonfüred–Csopaki borvidékről származott. Ezen kívűl 40 arany, 113 ezüst, 61 bronz és 4 tétel oklevél minősítést kapott. Külön öröm számunkra, hogy a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet által nevezett tételek közül a nagyarany éremmel díjazott 2015. évjáratú Badacsonyi Szürkebarát a legmagasabb pontszámot kapta a megmérettetésen. Emellett a legmagasabb elismerést érték el a badacsonyi Varga Pincészet 2015-ös és 2016-os Aranymetszés Szürkebarát töppedt elnevezésű borai, a balatonfüredi Koczor Pincészet 2015-ös Aenigma nevű
Olasz rizling–Semillon bora, a dörgicsei Pántlika Pincészet 2015-ös Összhang elnevezésű Cabernet sauvignon és Cabernet franc házasítása, valamint a badacsonyi Borbély Családi Pincészet 2015-ös Olasz rizling jégbora.

Intézetünk benevezett tételei közül a Badacsonyi Zefír-Zenit 2017-es és az Olasz rizling 2016-os tételek arany minősítést kaptak.

A díjakat Sövényházi Balázs a NAK Veszprém megyei elnöke és Dr. Radovits Tibor úr adta át 2018. április 4-én a Veszprémben szervezett díjátadó ünnepségen. A három legmagasabb pontszámot elért bort a NAK megyei szervezete nevezi be a Vinagora Nemzetközi Borversenyre.

Forrás fotó: Napló / Penovác Károly

 

Forrás fotó: Napló / Penovác Károly

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.