A magyar rizzsel ismerkedtek a Fülöp-szigetek kutatói
Jancsó Mihály és Vitányi Beáta – 2017. október 11., szerda, 15:01

A Fülöp-szigetek Rizskutató Intézete, vagy ahogy röviden nevezik, a PhilRice egyike a legnagyobb rizskutatással foglalkozó intézeteknek a világon. E jelentős intézmény vezetői látogattak el Magyarországra a NAIK ÖVKI vendégeként, hogy megismerkedjenek a magyar rizskutatás és nemesítés eredményeivel és a mérséklet égövi rizstermesztés sajátosságaival, kidolgozzuk a közeljövő együttműködési lehetőségeit, valamint átfogó képet kapjanak a hazai agrárium helyzetéről és a legújabb fejlesztési irányokról is.

A látogatás kiinduló pontja Dr. Fazekas Sándor és Emmanuel F. Piñol miniszterek találkozója volt, ahol megegyeztek abban, hogy a mezőgazdasági kutatások, kiemelten a rizstermesztéssel kapcsolatos fejlesztések elősegítése érdekében közösen lépnek fel, aminek első fázisában mindkét ország bemutatja sajátosságait, aktuális kutatási irányait a másik fél kutatóiból álló csapatnak. A legfontosabb cél a kutatási programok közötti kapcsolódási pontok feltérképezése. Magyar oldalról az együttműködés szakmai felelőse a NAIK ÖVKI lesz, míg a partnerintézmény a Fülöp-szigetek Rizskutató Intézete (PhilRice). A PhilRice egyike a legnagyobb rizskutatással foglalkozó intézeteknek a világon. E jelentős intézmény vezetői látogattak el Magyarországra a NAIK ÖVKI vendégeként, hogy megismerkedjenek a magyar rizskutatás és nemesítés eredményeivel és a mérséklet égövi rizstermesztés sajátosságaival 2017. szeptember 10 és 16 között. A delegáció tagja volt Dr. Sailila E. Abdula (főigazgató), Dr. Eduardo Jimmy P. Quilang (kutatási főigazgató-helyettes), Roger F. Barroga (gazdasági főigazgató-helyettes), Christopher V. Morales (ökológiai gazdálkodás szakértő) és Josalyn T. Jomuad (marketing szakértő).


Ismerkedés a magyar mezőgazdaság helyzetével a Földművelésügyi Minisztériumban

A PhilRice delegáció első útja a Földművelésügyi Minisztériumba vezetett, ahol Kristóf Ákos osztályvezető és dr. Harangozó Tamás mutatták be a magyar mezőgazdaság legfontosabb jellemzőit, kiemelve a növénytermesztés és azon belül is a gabonanövények helyzetét. Fülöp-szigeteki barátaink érdeklődéssel hallgatták a bemutatót, majd elsősorban a hazai szaktanácsadási rendszerről és a mezőgazdasági termékek népszerűsítéséhez kapcsolódó marketing tevékenységekről érdeklődtek.

Látogatás a Földművelésügyi Minisztériumban (b-j): Roger F. Barroga, Dr. Eduardo Jimmy P. Quilang, Christopher V. Morales, Dr. Sailila E. Abdula, Josalyn T. Jomuad, Jancsó Mihály, Kristóf Ákos, Bozán Csaba, Dr. Harangozó Tamás


A precíziós gazdálkodásról a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetében

A következő állomás a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézete (MGI) volt Gödöllőn. Az MGI kutatási tevékenységét Dr. Szalay Kornél igazgatóhelyettes ismertette, kiemelve a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó vizsgálatokat. A távérzékelésben is alkalmazható hiperspektrális kamerák gyakorlati bemutatóját nagy érdeklődéssel figyelték a vendégek. De közelről láthatták a növényvédelmi berendezéseket vizsgáló laboratóriumot is. Emellett a szélcsatorna és a traktorok vontatási jellemzőit vizsgáló átalakított katonai jármű is izgalmas pontja volt a napnak. Búcsúzásként visszatekintettünk a múltba és közös fénykép készült az MGI egyik kiállított, de működőképes traktorkülönlegességével, egy HSCS G-35-össel.


A szegedi Gabonakutató Kft. in vitro növényei között

A Gabonakutatóban Dr. Pauk János és Dr. Lantos Csaba fogadták a vendégeket és a kutatási tevékenységek mellett bemutatták az országunk egyik legszebb városát és színes történelmét is. Fülöp-szigeteki barátaink nagy érdeklődéssel figyelték a Szent-Györgyi Albert munkásságáról és a szegedi paprikáról szóló történeteket.

Dr. Cseuz László a GK Kft. búzanemesítési rendszerét ismertette. Színes előadásában részletesen bemutatta a nemesítési tevékenység valamennyi elemét, kiemelve néhány különösen izgalmas kutatási irányt is, mint például a szintetikus hexaploid búzák létrehozását. Dr. Pauk János a biotechnológiai kutatásokról adott egy átfogó képet. Professzor úr a tőle megszokott lendülettel számolt be a rizsnemesítés területén elért eddigi eredményekről, kiemelve, hogy a búza mellett a rizs a genetikai kutatások egyik legfontosabb gabonanövénye. 

A Gabonakutató egyik fontos kutatási iránya az általuk nemesített búza és egyéb gabonanövények minőségének vizsgálata, illetve a felhasználási formák bővítése. A „lisztlaborban” megnézhettük hogyan történik a sikér vizsgálata, milyen módszerekkel minősítik a különböző liszteket és hogy a tritikálé is lehet finom sütemények alapanyaga. A „rozsbúza” vagy akár a cirok lisztjéből különlegességeket kóstolhattunk.

A Gabonakutató és a NAIK ÖVKI fontos együttműködése a magyar rizsnemesítés elősegítése portok és mikrospóra eredetű dihaploid növények előállításával. E növénykékkel a nemesítés ideje lényegesen lerövidíthető, de fontos hogy tovább javítsunk a módszer hatékonyságán. Dr. Lantos Csaba végigkalauzolta a vendégeket a biotechnológiai laboratóriumon és közben bemutatta, hogyan lesz egy-egy sejtből megfelelő körülmények között újra teljes növény.


Rizsnemesítés a NAIK ÖVKI-ben

A szarvasi NAIK ÖVKI kutatási tevékenységét Bozán Csaba osztályvezető ismertette. Beszámolt a mezőgazdasági vízgazdálkodás, az öntözéses gazdálkodás és a rizstermesztés területén elért legújabb eredményekről. Kiemelte a belvíz-veszélyeztetettségi térképezés és a távérzékelés, valamint a mezőgazdasági eredetű elfolyóvizek hasznosítása kapcsán folytatott kutatómunka legfontosabb eredményeit is. 

Túri Norbert az ÖVKI különleges drónjában rejlő kutatási lehetőségekről, az eddigi tapasztalatokról és a közeljövő céljairól beszélt a fülöp-szigeteki vendégeknek.

Majd Jancsó Mihály vezetésével bemutattuk a NAIK ÖVKI Liziméter Kísérleti Telepét, illetve az ott folytatott aerob rizstermesztési kísérleteket. A kísérleti telep Európa egyik legnagyobb liziméterekkel felszerelt kutatási infrastruktúrája, amely egy pályázat keretében a közeljövőben jelentősen megújulhat. A szárazságtűrési vizsgálatokat szolgáló parcellák között érdeklődéssel figyelték a talajok nedvességtartalmát monitorozó érzékelőket és a részletes adatokat. Bemutattuk melyek a legjobban használható rizsfajták „száraz” termesztésben. A telepen állítottuk fel azt a kísérletet is, amelyben 51 különböző, a fülöp-szigeteki Nemzetközi Rizskutató Intézet (IRRI) nemzetközi hálózatából származó rizsfajtát vizsgáltunk a hazai körülmények között.


Látogatás a Nagykun 2000 Mg. Zrt. gazdaságában

Magyarország legnagyobb rizstermesztő gazdasága Kisújszállás határában majd 1000 hektáron termeszti e különleges növényt. Tóth Péter agronómus kalauzolt végig minket a rizsföldek között, bemutatva egy-egy érdekes fajtát vagy termesztési módszert. A Nagykun a termőföldtől az asztalig mottót a gyakorlatban is műveli, hiszen fel is dolgozza a megtermelt rizst. Fazekas Gyula a feldolgozó üzem vezetője mutatta be, hogy milyen lépéseken megy keresztül a termés, mire a boltok polcaira kerülhet. A tisztítás, szárítás és raktározás valamennyi állomását végigjártuk. Majd a hántoló üzemben megnézhettük milyen termékeket állítanak elő (fehér és barna rizs, fehér és barna rizsliszt, rizsdara).


A magyar ökológiai rizstermesztés bemutatása

A magyar rizstermesztés egyik fontos részterülete a biorizs előállítás. A hazai körülmények mind a szigorú szabályozások, mind a klimatikus feltételek miatt kiváló minőségű biorizs előállítását teszik lehetővé. Valentinyi Fruzsina a Vereczkei Kft. (http://vereckei.com/) ügyvezetője mutatta be a vendégeinknek a cég feldolgozó üzemét, ahol nem csak a készáru készítését ismerhették meg, hanem a hazai termesztési rendszerbe is betekinthettek. A Fülöp-szigeteken ugyancsak egyre fontosabb és zömében exportra szánt az ökológiai gazdálkodásban előállított rizs.  


A mezőtúri Mentész Zrt. üzemében

A Mezőtúr határában működő Mentész Zrt. (http://www.mentesz.hu/) számos növény termesztését végzi, ezek között szerepel a rizs és az indián rizs is. Nagypál Zsolt a cég vezérigazgatója először egy előadás keretében ismertette a cég tevékenységét, kiemelve a rizzsel kapcsolatos feladatokat. Majd a puffasztó üzemben személyesen is megismerhettük a puffasztás folyamatát, illetve azt, hogyan készülnek a különböző ízesített termékek is. A látogatás végén mindenki maga is megkóstolhatta a finomabbnál finomabb termékeket.


A PhilRice kutatói a NAIK ÖVKI Galambosi Rizskísérleti Telepén

A megbeszélések központja a NAIK ÖVKI rizskutatási központja a Galambosi Rizskísérleti Telep volt, ahol a hét folyamán meghatároztuk a lehetséges együttműködési irányokat, amelyek mindkét fél számára hasznosak lehetnek a jövőben. Bár a földrajzi távolság nagy, a Fülöp-szigetek génbankjaiban számos izgalmas és a magyar termesztés számára is hasznosítható génforrás lehet, a hazai termesztési környezetben szelektált fajták pedig a stressztoleráns vonalak előállításában lehetnek hasznosak a jövőben. A távol-keleti rizstermesztés ma elsősorban a palántázásra épül, ezért a direktvetés ugyancsak érdekes volt vendégeink számára. Bejártuk a telepet, megnéztük a rendelkezésünkre álló gépparkot, a NAIK ÖVKI fajtagyűjteményét valamint az új fajták előállítását szolgáló szelekciós parcellákat is.


Látogatás a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet laboratóriumaiban

A látogatás utolsó napján a gödöllői NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézetébe látogattunk. A délután háziasszonyaként Dr. Vitányi Beáta előadásában bemutatta a főosztályok kutatási projektjeit, majd a kérdések és beszélgetés után végigkalauzolta a vendégeket az intézeten.

Kedves Kollégáinknak köszönjük a delegáció fogadása során nyújtott segítséget!

Bővebb leírás: ÖVKI weblapján

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.