A Magyar Állattenyésztők Szövetségének közgyűlése Herceghalmon
kormany.hu/NAIK – 2018. június 1., péntek, 10:18

Ismét Herceghalmon, a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetben tartotta közgyűlését a Magyar Állattenyésztők Szövetsége; az eseményt Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

Fotó: Kovács Zoltán/AM

Dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója az egybegyűlteket köszöntve megtiszteltetésnek és jelzésértékűnek nevezte, hogy a Magyar Állattenyésztők Szövetsége immár másodszor tartja a közgyűlését a nagy múltú herceghalomi kutatóintézetben. Mint mondta, a NAIK ezzel a gesztussal is érzékeltetni és erősíteni kívánja azt az együttműködést, ami a kutatás, az innováció és a gyakorlat között áll fenn. Az intézet vezetésével közös a cél, hogy a NAIK ÁTHK a magyar állattenyésztési kutatások bástyája, fellegvára legyen; a hely méltó arra, hogy annak a gyakorlati agrárkutatásnak legyen a bázisa, amelyre hivatott. Az elmúlt időszakban a NAIK sokat tett azért, hogy a gyakorlati kutatásokat erősítse, a szakpolitikát támogassa és segítse. Az állattenyésztésre különösen igaz, hogy ha nincs szilárd alapokon nyugvó kutatás és innováció ezen a területen, akkor nem tudunk tovább lépni, a kutatásban és fejlesztésben olyan színvonalon működni, ahogy azt Nyugat-Európában teszik. Célunk, hogy versenyképes kutatást tudjunk Herceghalomban működtetni, segítve azon szakpolitikai célok megvalósítását, amelyeket az agrártárca megfogalmaz – fejezte be köszöntőjét Dr. Gyuricza Csaba.

Fotó: Kovács Zoltán/AM

Huszonöt év után megalkotunk egy új állattenyésztési törvényt, ez olyan lehetőséget ad a szakmának, amellyel élnie kell - mondta Nagy István agrárminiszter a szerdai esemény megnyitóján. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) küldött közgyűlésén a miniszter elmondta, hogy a törvény megalkotását az őszi törvényhozási időszakra tervezik. A jogszabály keretet fog adni a magyar tenyésztés-szervezés értékeinek megvédéséhez, valamint megteremti a lehetőségét annak, hogy e szervezetek a határokon túlra is kiterjesszék tevékenységüket.

Az agrárminiszter hangsúlyozta: "erős magyar mezőgazdaság nincs erős, szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül".

A tárcavezető elmondta, hogy 2018-ban is elérhetővé tesznek a fajtaegyesületeknek és a szakmai szövetségeknek 1,3 milliárd forintnyi támogatást.

Nagy István beszélt arról, hogy nem halogatható tovább az agrár-felsőoktatás és szakoktatás felülvizsgálata sem és újjászervezésük után igazodniuk kell a XXI. század kihívásaihoz. Hozzátette, hogy 2020 után több szempontból is új időszak kezdődik, s nem csak új uniós költségvetési ciklus kezdődik, hanem megváltoznak a prioritások és az ezekre épülő támogatások is változni fognak.

Az agrárminiszter azt mondta, hogy fontos és hangsúlyozniuk kell az állati termékek piaci értékesítésében a GMO-mentességet.

Farkas Sándor parlamenti államtitkár, a MÁSZ elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy sikeres, minőségi takarmány előállítás nélkül nincs sikeres állattenyésztés. Hozzátette, hogy meg kell felelni a piac kihívásainak és nagyobb feldolgozási szintet kell elérni. Ne csak eredményesek legyünk, hanem sikeresek is - fűzte hozzá az államtitkár.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.