„A Kárpát-medence kincsei”
NAIK – 2018. augusztus 25., szombat, 11:03

Kecskeméten ismét megtartották a szakmai körökben már hagyományosnak számító rendezvényt, az „Alföldi kenyér, szőlő és bor - határon innen és túl - konferenciát és bemutatót”.

A rendezvény megnyitóján Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ mindig szívesen veszi ki részét a rendezvény szervezéséből, hiszen hazánk legnagyobb agrárkutatással foglalkozó szervezeteként a NAIK-nak kötelessége Kárpát-medencei léptékben gondolkodnia és a munkáját eszerint megszerveznie. Erre pedig mindig jó alkalom a kecskeméti rendezvény, ahol évről évre felvonulnak a határon túli magyarság agráriumának termékei és szakemberei egyaránt. Az augusztus 20-i ünnepről szólva a főigazgató kiemelte, hogy a mezőgazdaság szerteágazó kihívásai közepette minden napnak megvan a maga üzenete és szépsége, azonban az államalapítás és az új kenyér ünnepe egy olyan kitüntetett dátum a Kárpát-medencei magyar gazdák történelmében és szívében, amelyhez foghatót nem találunk másikat a naptárakban.

A NAIK munkájáról szólva Gyuricza Csaba elmondta, hogy mind az 1200 munkatársa azon dolgozik, hogy jobb minőségű, megbízhatóbb és nemzetközi szinten is versenyképesebb termékek kerüljenek a magyar családok asztalaira. Ebben a munkában a központ kecskeméti bástyákra is támaszkodhat, hiszen a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének - Kecskeméti Kutató Állomása is eredményes munkát folytat a városban.

A hazai agrárium kihívásairól szólva a főigazgató kiemelte, hogy csakis az innováció, a kutatás és az oktatás folyamatos fejlesztése garantálhatja, hogy a magyar mezőgazdaság minden évben egyet előre tudjon lépni. A másik hatalmas ágazati kihívás az a hazai mezőgazdasági termékek feldolgozottsági szintjének drasztikus megemelése, itt Gyuricza Csaba szavai szerint az elmúlt években megkezdődött a jó irányba mutató fejlesztés, azonban a munka dandárja még hátra van. Amennyiben ebben a tekintetben minden évben fejlődni tudunk, akkor az önállóságunk és az élelmiszer önrendelkezésünk is olyan irányba fog erősödni, hogy a jelenleg zajló almafelvásárlási árakat érintő botrányos helyzet soha többet nem fordulhat elő a jövőben.

A rendezvény előadóinak és előadásainak címei alább olvashatóak:

Dr. Gyulai Ferenc: Áttörés a Kárpát-medencei búza és szőlőmagvak azonosításában
Dr. Ács Péterné: Gabonafélék az egészségmegőrző táplálkozásban. Kihívások és válaszok a jelen korban
Dr. Németh Krisztina: Hogyan lett egy kínzóeszközből életfa?
Geönczeöl Attila: Újraalakuló borvidék a Garam mentén

 

 

Programajánló

2019. május 21., kedd, 17:00 - 20:00
Helyszín: Szatmárcseke - Művelődési ház 4945 Szatmárcseke Kölcsey Ferenc út 46.
2019. május 22., szerda, 17:00 - 20:00
Helyszín: BELVÁRDGYULAI MG-I ZRT. 7747 Belvárdgyula Ady Endre utca 4.
2019. május 28., kedd, 09:00
Helyszín: NAIK - Mezőgazdasági Gépesítési Intézet (MGI) 2100 Gödöllő Tessedik Sámuel u. 4.
2019. május 29., szerda - 2019. május 30., csütörtök
Helyszín: NAIK - Halászati Kutatóintézet (HAKI) 5540 Szarvas Anna-liget utca 35.
2019. május 31., péntek, 09:30
Helyszín: MTA Irodaház 1051 Budapest Nádor u. 7., fsz. 29. sz. terem
2019. június 1., szombat, 10:00 - 17:00
Helyszín: NAIK - Gyümölcstermesztési Kutatóintézet (GYKI) 1223 Budapest Park utca 2.
2019. június 6., csütörtök
Helyszín: NAIK ERTI Központ Tanácsterme 9600 Sárvár Várkerület 30/A.
2019. november 6., szerda, 10:00
Helyszín: Körmendi Kulturális Központ 9900 Körmend Berzsenyi Dániel u. 11.