A jövőben az ágazati kutatóintézet is kiemelten segíti a horgászati célú természetesvízi halgazdálkodás fejlesztését Magyarországon
2019. május 30., csütörtök, 11:22

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és a NAIK Halászati Kutatóintézet (HAKI) a hazai természetes vizek halgazdálkodásának fenntartható fejlesztése érdekében 2019. május 29-én, a Szarvason megrendezett XLIII. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Az elmúlt években örömteli módon, dinamikusan nőtt a horgászok létszáma. 2019-ben lehetséges, hogy már 500 000 főnél is többen horgászattal, illetve részben a horgászattal keresik a kikapcsolódást a hazai vizeken. Ez a komoly létszám azonban fokozott feladatot jelent a természetes vizek fenntarthatósága szempontjából is. Ennek jegyében kötött most stratégiai együttműködési megállapodást a MOHOSZ, mint a horgászok és horgászszervezetek országos érdekvédelmi és szakmai szervezete az Agrárminisztérium ágazati kutató intézetével, a NAIK Halászati Kutatóintézettel. Az együttműködő szervezetek egyetértenek abban, hogy közös fellépésük eredményei elősegíthetik a magyar természetesvízi halgazdálkodás környezeti és gazdasági szempontból egyaránt fenntartható, hosszú távú fejlesztését. Az együttműködés további, távlati célja a hazai horgászturizmus erősítése a fenntarthatóság biztosítása mellett.

A stratégiai megállapodás aláírásakor dr. Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke és dr. Halasi-Kovács Béla, a HAKI igazgatója egyaránt hangsúlyozták az együttműködés fontosságát az adminisztratív és a gyakorlati területeken egyaránt. Kiemelték, hogy a megállapodás eredményeinek kedvezményezettjei a halgazdálkodást végző horgászszervezetek, végső soron pedig a horgászok lesznek. Az együttműködés kiterjed a természetesvízi halgazdálkodás tudományos megalapozására, stratégiák létrehozására, a természetesvízi halgazdálkodást érintő jogszabályok és az azokat megalapozó koncepciók előkészítésére, valamint az elfogadott jogszabályok szakmai, gazdasági, társadalmi, környezeti hatásainak elemzésére, értékelésére.

Hangsúlyos részét képezi az együttműködésnek az operatív tevékenységek összehangolt végzése is, így a jó gazdálkodási gyakorlatok kialakítása, az érintett vízterek monitorozása a fejlesztéshez célszerű feladatok – vagy veszélyhelyzet esetén a szükséges beavatkozások – meghatározása érdekében. A felek fontosnak tartják továbbá a szaktanácsadás rendszerének kialakítását, közösen szervezett és kivitelezett szakmai továbbképzések megvalósítását, valamint a hazai mellett a külföldi jó gyakorlatok megismertetését és elterjesztését is.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.