A fiatal magyar agrárkutatókat segíti a "Fogadj örökbe furmintot" elnevezésű program
FM Sajtóiroda – 2017. június 14., szerda, 10:00

A magyar agrárkutatás megújítását, a fiatal magyar agrárkutatókat segíti az a pályázati úton elnyerhető ösztöndíj, amelyet a "Fogadj örökbe furmintot" elnevezésű program keretében hirdetett meg a Földművelésügyi Minisztérium.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Fazekas Sándor kiemelte: a furmint az egyik legkedveltebb és legrégebbi magyarországi szőlőfajta, amely kiváló borok alapanyaga. Példaként említette a tokaji, a somlói és a Balaton környéki furmintokat. Jó bor azonban csak jó szőlőből készülhet, ehhez pedig nélkülözhetetlen a nemesítők, a kutatók munkája - jegyezte meg.

A "Fogadj örökbe egy furmintot” program kezdeményezői és támogatói a magyar agrárkutatás megújítását szeretnék előmozdítani.  Ennek érdekében tavasszal Badacsonyban furmint oltványokat telepítettek, amelyeket örökbe fogadhatnak cégek és magánemberek. Az így befolyt adományokból - egy-egy szőlőoltvány 100-100 ezer forinttért fogadható jelképesen örökbe - pályázattal és ösztöndíj lehetőséggel segítik a szőlőnemesítők, a fiatal agrárkutatók munkáját. Magyarországnak szüksége van új agrárszakértői generációra, hogy folytassuk a nagy elődök munkáját - fogalmazott a miniszter.

Kiss Eliza, kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos elmondta: ebben az évben azért a furmintra esett a választás, mert ez az egyetlen olyan szőlőfajta, amelyből az országban olyan mennyiségű és minőségű bor készül, amellyel az országhatáron belül és kívül is be lehet mutatkozni. A furmint termőterülete mintegy 4 ezer hektár, ebből 3800 hektár Tokajban található. Az idei Furmint éve után jövőre más szőlőfajtából készült bor kap majd hangsúlyos szerepet – tette hozzá.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója arról beszélt, hogy a mezőgazdaságban a szakképzettek - közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők - aránya nagyon alacsony, nem éri el a 15 százalékot sem.  Emellett nagyon kedvezőtlen az ágazati korfa, azaz sokkal több fiatalra volna szükség. A mostani kezdeményezés a fiatal kutatók számára ezzel az ösztöndíj lehetőséggel is szeretné vonzóbbá tenni az agrárágazatot. Gyuricza Csaba azt is elmondta, hogy eddig mintegy 2,5 millió forint gyűlt össze az adományokból, év végéig várják a további felajánlásokat. A pályázatot évente egyszer írják majd ki.  Az első pályázati felhívás már elérhető a NAIK honlapján - közölte a főigazgató. Az ösztöndíjra pályázóknak szeptember 30-ig kell benyújtaniuk 15 oldalas pályázatukat. Az első helyezett 250, a második 150, míg a harmadik helyezett 100 ezer forintot kap.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.