Naspolya nyílt nap
Időpont: 
2019. november 30., szombat, 10:00 - 14:00
Helyszín: 
NAIK GYDKI Újfehértói Kutató Állomás - 4244 Újfehértó Vadastag 2.

MEGHÍVÓ

 

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tisztelettel meghívja az érdeklődőket a naspolya génbankban szervezett látogatásra. A nyílt nap célja, hogy a génbankban megőrzött különleges gyűjteményt közkinccsé tegyük, az itt őrzött fajtákat minél szélesebb körben megismertessük.

 

Program

10:00-10:10  Gyülekező a telephely főépületének emeleti előadótermében.
10:10-10:30 A génbanki gyűjtemény adatainak és a fenntartás feladatainak rövid ismertetése.
10:30-14:00 Az 1981-ben telepített eredeti, valamint a 2002-ben telepített ültetvény megtekintése, a naspolyafajták bemutatása a helyszínen.

 

A kijutást egyénileg kérjük megoldani.


A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, jelezze az ujfeherto[kukac]fruitresearch.naik.hu email címen.

Szakmai leírás

Jogelődünknél, az egykori Kertészeti Kutatóintézetben - és annak újfehértói állomásán - az első fajtagyűjtemények az 1950-es években jöttek létre. A tudatos génbanki munka 1975-ben kezdődött, amelynek célja a hazai változatok felkutatása és megőrzésének biztosítása volt. Az akkor begyűjtött mintegy 9000 változat és a fajtagyűjteményekből megmaradt anyagok alkotják a mai gyűjtemény alapját.

A gyümölcs génbankban hosszú távra szeretnénk a gyümölcsfajták minél többféle génváltozatát tartalékolni biztonságos helyen. Bár a kereskedelmi gyümölcstermelés jelentős részét csak néhány jól ismert fajta adja, a fogyasztók újdonság iránti vágya, a termesztést befolyásoló klímaváltozás és az új betegségek megjelenése miatt mégis szükséges a tulajdonságok szélesebb tárháza, amit csak egy gyümölcs génbank tud biztosítani.
A NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet génbanki gyűjteménye négy telephelyen: Érden, Cegléden, Fertődön és Újfehértón található, összesen több mint 6000 változatot (tételt) őrzünk közel 70 ha területen.

Az újfehértói gyűjteményben 10 gyümölcsfaj 2850 regisztrált tételét tartjuk fenn, 17,6 hektár területen. Míg a zöldségfélék és gabonák esetében egy-egy fajta magokból is reprodukálható, addig a vegetatív úton szaporított gyümölcstermő növényeknél magukat a fákat őrizzük meg élőgyűjtemény formájában. Az újfehértói gyűjteményben ezek az alma, körte, birs, naspolya, meggy, cseresznye, szilva, őszibarack, köszméte és dió különböző fajtái, melyek minden tételéből legalább 2 egyedet nevelünk. A tételek között találunk régi kárpát-medencei fajtákat, amelyek egy-egy tájegység házikertjeiben és gyümölcsöseiben egykor elterjedtek voltak (mint pl. a Felsőszölnöki parázs alma vagy a Kedves körte, a Gyöngyösi piros köszméte, a környék termőtájain begyűjtött nemesítési alapanyagul is szolgáló meggytételek, mint pl. Kántorjánosi, Újfehértói fürtös változatok, vagy a Tisza-parti dzsungelgyümölcsösökből származó Nemtudom szilvák), magyar és külföldi eredetű nemesített fajták változatait, valamint fajtanemesítésből származó hibrideket és véletlen magoncokat.

A génbank alapfeladata a génmentés, megőrzés és hasznosítás. Ez magában foglalja a gyűjtést, az ültetvények fenntartását, a gyümölcsösök időszerű ápolási munkáinak elvégzését. Az elöregedett ültetvényeket 15-20 évente át kell ültetnünk: a fákat leszemezzük/leoltjuk, felneveljük, majd kiültetjük, az új telepítést néhány évig az öreg ültetvénnyel párhuzamosan ápoljuk.

A fák egészségi állapotát ellenőrizzük, a kipusztult fákat időben pótolnunk kell.

Tételeink igen változatosak származási helyük, a virágzási és érési idő, valamint a gyümölcs tulajdonságok szempontjából. A gyűjtemény fennmaradásának biztosítása mellett alapvető kötelességünk a folyamatos adatgyűjtés, az egyes változatok tulajdonságainak leírása: mikor virágoznak, mikor és mennyit teremnek, milyen jellegzetességei vannak a gyümölcsnek. Ebben a munkában nemzetközileg elfogadott leíró listák állnak rendelkezésünkre.

A génbanki gyűjtemény közkincs, fenntartásának része a tételek bemutatása és kiadása az érdeklődők számára. A génbanki tételekből vírusmentes szaporítóanyag és facsemete előállítás nem történik, így faiskolai forgalmazás nem lehetséges. Egyéni megkeresésre korlátozott mennyiségben oltóvesszőt, szemzőhajtást vagy egyéves oltványt az előállítás költségének megtérítése fejében biztosítunk.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.