Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály

Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály

Az intézetről

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya (NAIK ZÖKO) 2014. január 1-én alakult meg három Kutatóállomással. 

A Kalocsai és Szegedi Kutatóállomás a Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft. közvetlen jogutódaként elsősorban a fűszerpaprika kutatással foglalkozik. Az államilag támogatott fűszerpaprika kutatás a jó minőségű őrlemények biztosítása és garantálása érdekében  jött létre az 1900-as évek elején. A Kalocsai Paprika és Vegykísérleti Állomást 1917-ben, a Szegedi Paprika és Vegykísérleti Állomást 1927-ben létesítették a két fűszerpaprika termelési körzetben azzal a feladattal, hogy az egyre nagyobb mértékben exportált fűszerpaprika őrlemény tételeket vegyileg megvizsgálja és minősítő bizonylattal lássa el.  Emellett alapvető feladatául jelölték meg a növénynemesítő tevékenységet, a termelők nemesített vetőmaggal történő ellátását, a termelés és feldolgozás fejlesztését, a szaktanácsadást és szakmai kiadványok készítését a kiváló minőségű export termék előállítása érdekében. 

A magyar nemesítők kiváló munkáját dicséri, hogy a hazai termelés mind a mai napig magyar nemesítésű fajtákkal történik. A legújabb fajtáink ellenállnak a Xanthomonas campestris pv. vesicatoria baktériumnak. Az új projektjeinkben a további betegségrezisztenciák beépítésén, DH vonalak létrehozásán, új rezisztencia források bevonásán, továbbá intenzív szabadföldi és fólia alatti technológiák fejlesztésén dolgozunk.

A Kecskeméti Kutatóállomás két projektje a hagyma- és paradicsom nemesítés pedig a ZKI Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt-től került át a NAIK-hoz.  

A világhírnevet szerzett Makói hagyma jól ismert márkanév, a Makói Hagyma Kutatóállomás magas szárazanyag tartalmú, kiváló fűszerező értékű, jól tárolható fajtáira épül.  Nemesítési projektünk  célkitűzése új nagy termőképességű Makói típusú jó fűszerező értékű, a konkurenseknél magasabb szárazanyag tartalmú és jobban tárolható hibridek kifejlesztése a hagymatermesztés fellendítése érdekében. 

A kecskeméti paradicsom nemesítés  az 1980-as évek végéig kiváló fajtákkal szolgálta a hazai konzervipar nyersanyag igényét. Az ezredfordulóra a feldolgozó kapacitás csökkenésével párhuzamosan a termelés volumene is csökkent, ugyanakkor általánossá vált a hibridek használata.  A  Kormányzat támogatni szándékozik a hazai feldolgozási kapacitás fejlesztését, ehhez nagy termőképességű, betegség-ellenálló, gépi betakarításra alkalmas hibridekre van szükség.  Kutatási projektünk ehhez biztonságosan termeszthető, új korai és középkorai kiváló feldolgozási paraméterekkel rendelkező hibridekkel kíván hozzájárulni.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.

Pályázati felhívások

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Ifjú Agrárkutatók részére

Hírlevél