Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet

Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet
Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet

Az intézetről

A NAIK-ÉKI hidat képez az élelmiszer előállítók és a fogyasztók között azáltal, hogy gyakorlatorientáltan és széleskörűen valósít meg célzott alap- és alkalmazott kutatásokat a biológia, kémia, fizika, valamint a technológiai tudományok területén. A NAIK Élelmiszertudományi Kutatóintézete (ÉKI) kielégíti a modern társadalom fogyasztóinak elvárásait, mivel új tudományos eredményeket és módszereket szolgáltat az élelmiszer-biztonság és az élelmiszerek eredetére vonatkozóan, illetve részt vesz új, egészséges élelmiszer-összetevők és speciális feldolgozási technológiák kifejlesztésében. A fogyasztói tudatosság erősödésével, valamint a wellness trend térnyerésével összhangban intézetünk kutatóinak figyelme egyre inkább a magas minőségi kategóriába sorolható, nagy hozzáadott értékű élelmiszerek kifejlesztésére, illetve ezen élelmiszerekben alkalmazott jótékony hatású vegyületek átfogó vizsgálatára irányul. Alapvető célunk, hogy a prémium, illetve funkcionális élelmiszerek ténylegesen érvényesülő, pozitív élettani hatását hitelesen jellemezni tudjuk. Ezen cél megvalósítása érdekében alkalmazzuk az általunk kidolgozott, illetve továbbfejlesztett komplex, in vitro emésztési modellrendszert, mely az emberi emésztés valamennyi szakaszát képes szimulálni, valamint hajtunk végre in vivo modellkísérleteket rágcsálókkal.

A fenti törekvéseket és kutatási tevékenységeket, valamint a funkcionális élelmiszerek kifejlesztéséhez alkalmazott egyedi bioaktív komponensek hatékony analízisét nagyban segítik az intézet munkatársai által kifejlesztett, gyors, akár helyszíni vizsgálatra is alkalmas, új (bio)analitikai eljárásokon alapuló műszerek, bioszenzorok. Az intézet fontos feladatai közé tartozik az élelmiszerek és élelmiszer-nyersanyagok minősítése és komplex jellemzése modern biológiai módszerekkel, valamint új, kímélő technológiák és tartósítási módszerek kifejlesztése is. Célunk az élelmiszerbiztonsági és eredetvédelmi eljárások megerősítése, továbbá az egyedi élelmiszer kontaminánsok és eredetvédelmi paraméterek érzékeny detektálása által az esetleges károk megelőzése.

Kutatási témák

 • Magas hozzáadott értékű, új funkcionális élelmiszer-összetevők kifejlesztése.
 • Speciális élelmiszer-feldolgozási technológiák optimalizálása, új feldolgozási technológiák kifejlesztése.
 • A biológiailag aktív molekulák hasznosulási mértékének és módjának meghatározása.
 • Tudományos tények megállapítása, annak bizonyítása érdekében, hogy a tanulmányozott vegyületek és funkcionális élelmiszer-összetevők garantáltan előnyösek azok humán fogyasztás esetén is.
 • Az egészséges élelmiszer-összetevők hatásának tanulmányozására modell vizsgálatok elvégzése.
 • Humán klinikai vizsgálatok szervezése annak megfigyelésére, hogy az egészségi állapotra különösen jó hatást gyakorló élelmiszerek fogyasztása milyen pozitív változásokat eredményez.
 • Az élelmiszer-összetevők egyedi és lényeges analitikai paramétereinek vizsgálata.
 • Új analitikai módszerek kifejlesztése az élelmiszerek kémiai és biológiai összetevőinek meghatározása érdekében.
 • A kémiai és biológiai kockázati-tényezők értékelése.
 • Élelmiszer-analitikai és élelmiszer-biztonsági adatbázisok létrehozása.
 • Új tudományos eljárások kifejlesztése az eredetvédelem területén.
 • Az élelmiszerek alapértékeit kímélő új feldolgozási és tartósítási eljárások tanulmányozása.
 • A fogyasztók élelmiszervásárlási tudatosságának fokozása érdekében szociológiai felmérések készítése.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.

Pályázati felhívások

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Ifjú Agrárkutatók részére

Hírlevél