A NAIK – Halászati Kutatóintézet saját programokkal, valamint nagyszámú és lelkes táborral vett részt a szarvasi Kacsa-tónál megrendezésre került V. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napokon. A rendezvény ideje alatt sátrunkban halas témájú foglalkoztatók várták az érdeklődő gyermekeket. Itt a halas színezőtől, a különböző őshonos fajok megismertetését célzó játékos feladványokon át sok mindennel találkozhattak a látogatók. Kihelyezett akváriumainkban őshonos halfajaink közül a ponty, a kecsege és a compó került bemutatásra. Egy interaktív bemutató keretében Boltizár Ottó tudományos segédmunkatárs a halak alapvető anatómiájával ismertette meg az érdeklődőket, valamint Kalmár Mihály halászmester mutatta be, hogyan válik konyhakésszé haltisztítás után a frissen kifogott ponty és afrikai harcsa.
Intézetünk munkatársai szép eredményeket értek el a megmérettetéseken is. Szpisjak Zoltán kísérleti halász egyéniben bizonyult a legjobbnak a Kákafoki-holtágon megrendezett horgászverseny B-szektorában. Hegedűs Zoltán kísérleti halász pedig a legjobb afrikai harcsából készült étellel nyerte el a főzőverseny szakmai zsűrijének elismerését és ezzel együtt a kategóriában az első helyezettnek járó kupát. A programok ideje alatt nem hiányozhatott a HAKI sátrából a halászlé illata sem. A zsűri ítélete szerint csapatunk büszkélkedhetett a legjobb halászlével, és így ebben a kategóriában is sikerült az első helyezettnek járó serleget elnyerni.
forrás: Tóth Flórián
Programajánló
Hírek
Raúl Salazar Cosio perui nagykövet és Julio Taquia tanácsos tettek látogatást a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központba – ahol Dr. Gyuricza Csaba főigazgató fogadta őket.
Dr. Gyuricza Csaba főigazgató és Bolyki Bence - a PREGA Konferencia és Kiállítás főszervezője - az M1 "Ma reggel" című műsorának vendégeként beszéltek a hazai precíziós gazdálkodás jelenéről és jövőjéről.