A versenyképesség növelésére van szükség
MTI, FM Sajtóiroda – 2017. május 12., péntek, 08:00

Az Agrárakadémia című konferenciasorozat második állomásához érkezett a Hermann Ottó Intézetben, ahol Dr. Gyuricza Csaba is előadást tartott.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági kibocsátás 300-350 milliárd forinttal is nőhetne, ha az ágazat átállna a precíziós gazdálkodásra, azt ugyanis elengedhetetlennek nevezte a versenyképes mezőgazdasági termeléshez. A magyar mezőgazdaság alacsony versenyképességére példaként említette, hogy a támogatások aránya az ágazatban meghaladja a jövedelmezőséget. Véleménye szerint a versenyképesség növeléséhez javítani kell a szakképzésen is. Beszélt továbbá a mezőgazdasági vízgazdálkodásról, amelynél a szakemberhiányra és a vízhasznosítással foglalkozó megfelelő szakképzés hiányára hívta fel a figyelmet.

V. Németh Zsolt az agrártárca környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy a természeti környezet biológiai sokszínűségének megőrzéséhez agrár-környezetgazdálkodásra van szükség, melynek elterjedését az is segíti, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) célkitűzései között nagy hangsúlyt kapott a versenyképesség előmozdítása mellett a természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás is.
 

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.